top of page
Què és la custòdia del territori?

La custòdia del territori és un conjunt d’estratègies, tècniques i eines destinades a preservar els valors naturals, paisatgístics i culturals del territori així com fer-ne un ús responsable.​

És un procediment completament voluntari que pretén conservar, respectar i tenir cura del territori de manera cooperativa entre tots els agents implicats, tant públics com privats i des de persones fins a organitzacions.

 

​A la pràctica, la custòdia es basa en acords voluntaris entre propietaris de terrenys o espais de valor i entitats de custòdia del territori. Aquestes entitats privades, tinguin la forma jurídica que tinguin, són organitzacions sense ànim de lucre que entre els seus objectius hi ha la preservació del territori.

Si tens algun dubte o pregunta no t'ho pensis i contacta amb nosaltres.

info@sorellona.org   -   693 728 565

Anima't! Si tens una bassa i vols participar del projecte, pots contactar amb nosaltres a través del següent formulari:

La custòdia i el Projecte Escanyagats

L’objectiu principal del projecte Escanyagats és la conservació i recuperació de l’espinós, i la custòdia juga un paper molt rellevant per aconseguir-lo. Podem dividir els acords en dos tipus, segons les seves característiques: Custòdia del territori en basses i custòdia fluvial.

La custòdia del territori en basses es fa, sobretot però no exclusivament, amb propietaris privats. La Sorellona i els propietaris acorden de manera voluntària diferents actuacions de millora de les basses, així com la creació de nuclis d’espinós. Durant el temps de durada del contracte la Sorellona fa un seguiment de la bassa i assessora els propietaris en temes de gestió i conservació.

La custòdia fluvial, per contra, es fa sobre trams de rius que considerem estratègics per a la conservació de l’espinós. Aquests acords es fan amb l’ACA, l’autoritat competent a Catalunya en l’àmbit de l’aigua. En aquests acords de custòdia fluvial es fa un pla d’actuacions a llarg termini i un seguiment del compliment de les accions.

Actualment, la Sorellona té 10 acords de custòdia en basses relacionats directament amb el projecte Escanyagats. A més, gràcies a diferents subvencions del Departament de Territori i Sostenibilitat i de la Diputació de Girona, estem treballant en un Pla de Custòdia a 10 anys i buscant nous acords per poder contribuir a la conservació de l’espinós i de la fauna aquàtica continental en general.

bottom of page