Amb el suport de:

PROJECTE

ESCANYAGATS

 
25 de novembre de 2019
Activitat divulgativa i formativa a Quart

El passat dissabte 23 de novembre es va portar a terme una xerrada divulgativa al local social de Quart, en la que van assistir 4 persones. Se'ls va explicar als assistents els objectius i les actuacions fetes del projecte escanyagats, així com les problemàtiques que afecten les rieres mediterrànies i tots els seus habitants. Tot i ser poca gent es van generar moltes preguntes interessants i es van poder debatre. Un cop acabada la xerrada vàrem fer una pausa per dinar. Llavors ens vàrem retrobar i ens vàrem dirigir a la riera del poble, el Celrè, a treure les nanses calades el dia anterior. Els assistents van poder gaudir del fet d'entrar a la riera i conèixer de primera mà espècies autòctones molt singulars, com l'espinós, el barb de muntanya i fins i tot l'anguila! Per últim, agraïr molt als participants per haver assistit a l'activitat!

30 de setembre de 2019
Activitat divulgativa i formativa a la Cassà de la Selva

El passat dissabte 28 de setembre es va portar a terme una xerrada divulgativa a cel obert, al costat de la bassa de Can Vilallonga, en la que van assistir 18 persones. Primer de tot es van explicar els objectius i les actuacions del projecte escanyagats als assistents. Llavors es va ensenyar el nucli d'espinós creat a la mateixa bassa, on petits i grans van poder observar aquest peixet. Un cop demostrada la viabilitat del nucli d'espinós i resolts els dubtes i curiositats sorgides vàrem desplaçar-nos-nos cap als rius Bugantó i Celrè, on hi havia unes nanses calades el dia anterior. Un cop als trams de riu, els assistents vàren poder participar en el mostreig entrant a l'aigua amb les botes i traient els peixos de l'aigua. Vàrem retornar els barbs de muntanya a l'aigua i vàrem guardar un centenar d'espinosos per fer el darrer translocament de l'any cap a la riera de la Gotarra. Uns quants assistents es van animar a acompanyar-nos també a translocar els individus i els van poder alliberar al nou tram de riu. Moltes gràcies a tots els assistents!!

26 de setembre de 2019
Ja hem començat amb els translocaments d'espinós!

Durant la setmana passada i aquesta hem començat a crear nous nuclis d'espinós a les basses i embassaments que tenim en custòdia a diferents municipis. També hem començat amb les reintroduccions d'espinós a diversos trams de rius i rieres! Esperem que amb aquestes accions i la millora dels hàbitats que hem portat a terme durant aquest estiu l'espècie augmenti la seva àrea de distribució a Catalunya i millori el seu estat de conservació. A més, els nous nuclis d'espinós a les basses serviran per a repoblar certs trams de rius i rieres en cas que sigui necessari. Seguirem fent seguiment de les noves poblacions d'aquest peixet amenaçat al llarg dels darrers mesos.

23 de setembre de 2019
Activitat divulgativa i formativa a la Bisbal d'Empordà

El passat dissabte 21 de setembre es va portar a terme una xerrada divulgativa a Torre maria (Oficina de turisme de la Bisbal), en la que van assistir 13 persones tot i els aiguats! Primer de tot es va introduir als assistents els objectius i es van enumerar les actuacions que s'estan duent a terme al llarg del projecte. Llavors es va parlar dels factors de regressió de l'espinós i altres peixos autòctons, entre elles la contaminació per abocaments, les barreres artificials, la sequera generalitzada de les rieres mediterrànies i les espècies exòtiques invasores de peixos. En acabar es va deixar un espai de reflexió comuna perquè els assistents aportessin propostes per pal·liar la regressió de l'espinós, i van sortir idees interessants! Llàstima que degut als aiguats no ens vàrem poder apropar al riu Daró a conèixer l'espècie estrella del projecte. Moltes gràcies a tots els assistents!!

17 de setembre de 2019
Jornada de voluntariat al riu Galligants, Girona

El passat dissabte 14 de setembre es va portar a terme una jornada de voluntariat ambiental on van assistir i participar un total de 17 persones! Primer de tot es va fer una petita explicació del projecte, presentant l'espinós, les seves costums i els greus problemes de conservació que té a Catalunya. per altra banda també se'ls va fer una pinzellada als assistents sobre les actuacions que s'estan duent a terme al projecte escanyagats i el perquè de fer-les. Llavors ens vàrem dirigir cap al gorg del riu Galligants que volíem enfondir per a generar un refugi d'estiu òptim per a l'espinós i els amfibis de la zona. Un cop vàrem arribar vàrem repartir guants, pales, pics i gavetes i ens vàrem posar mans a l'obra! Tant en l'actuació com en la difusió de l'activitat ens varen acompanyar els companys i companyes dels Naturalistes de Girona. Va ser una jornada molt productiva, ja que del no res vàrem crear una bassa amb una superfície i fondària considerable! Moltes gràcies a tots els voluntaris!!!