© 2019

  • Icono social Twitter
  • Facebook icono social
  • Icono social Instagram
Amb el suport de:

PROJECTE

ESCANYAGATS

NOTÍCIES

26 de setembre de 2019
Ja hem començat amb els translocaments d'espinós!

Durant la setmana passada i aquesta hem començat a crear nous nuclis d'espinós a les basses i embassaments que tenim en custòdia a diferents municipis. També hem començat amb les reintroduccions d'espinós a diversos trams de rius i rieres! Esperem que amb aquestes accions i la millora dels hàbitats que hem portat a terme durant aquest estiu l'espècie augmenti la seva àrea de distribució a Catalunya i millori el seu estat de conservació. A més, els nous nuclis d'espinós a les basses serviran per a repoblar certs trams de rius i rieres en cas que sigui necessari. Seguirem fent seguiment de les noves poblacions d'aquest peixet amenaçat al llarg dels darrers mesos.

23 de setembre de 2019
Activitat divulgativa i formativa a la Bisbal d'Empordà

El passat dissabte 21 de setembre es va portar a terme una xerrada divulgativa a Torre maria (Oficina de turisme de la Bisbal), en la que van assistir 13 persones tot i els aiguats! Primer de tot es va introduir als assistents els objectius i es van enumerar les actuacions que s'estan duent a terme al llarg del projecte. Llavors es va parlar dels factors de regressió de l'espinós i altres peixos autòctons, entre elles la contaminació per abocaments, les barreres artificials, la sequera generalitzada de les rieres mediterrànies i les espècies exòtiques invasores de peixos. En acabar es va deixar un espai de reflexió comuna perquè els assistents aportessin propostes per pal·liar la regressió de l'espinós, i van sortir idees interessants! Llàstima que degut als aiguats no ens vàrem poder apropar al riu Daró a conèixer l'espècie estrella del projecte. Moltes gràcies a tots els assistents!!

17 de setembre de 2019
Jornada de voluntariat al riu Galligants, Girona

El passat dissabte 14 de setembre es va portar a terme una jornada de voluntariat ambiental on van assistir i participar un total de 17 persones! Primer de tot es va fer una petita explicació del projecte, presentant l'espinós, les seves costums i els greus problemes de conservació que té a Catalunya. per altra banda també se'ls va fer una pinzellada als assistents sobre les actuacions que s'estan duent a terme al projecte escanyagats i el perquè de fer-les. Llavors ens vàrem dirigir cap al gorg del riu Galligants que volíem enfondir per a generar un refugi d'estiu òptim per a l'espinós i els amfibis de la zona. Un cop vàrem arribar vàrem repartir guants, pales, pics i gavetes i ens vàrem posar mans a l'obra! Tant en l'actuació com en la difusió de l'activitat ens varen acompanyar els companys i companyes dels Naturalistes de Girona. Va ser una jornada molt productiva, ja que del no res vàrem crear una bassa amb una superfície i fondària considerable! Moltes gràcies a tots els voluntaris!!!

13 de setembre de 2019
L'Ajuntament de Girona col·labora en el projecte escanyagats enfondint un gorg a la Riera de Sant Miquel

Aquesta setmana l'Ajuntament de Girona ha portat a terme la retirada de sediments d'un dels gorgs més interessants propers a la Riera de Galligants (Vall de Sant Daniel, Girona), concretament a un dels seus principals afluents: la Riera de Sant Miquel. Creiem que és un gorg interessant degut a que té l'important paper d'actuar com a refugi de peixos en època de sequera estival. Anys enrere, degut a diverses causes com un incendi i grans avingudes, el gorg va gairebé reblir-se de sediments, fet que va comportar la reducció de la superfície útil per als peixos. Llavors va venir un període de sequera extrema que va comportar l'assecament de tots i cadascun dels gorgs del Galligants i afluents. Amb aquest esdeveniment les poblacions de peixos vàren desaparèixer de la Vall. El fet d'ampliar certs gorgs estratègics d'aquesta xarxa de rieres mediterrànies sobre roca mare pot esdevenir la clau de volta per al manteniment de poblacions de peixos nouvingudes, que es reintroduiran en el marc d'aquest projecte les properes setmanes. Esperem que l'actuació serveixi perque aquests rierols tornin a tenir un equilibri ecològic degut a la presència de peixos autòctons! Aquesta acció també afavorirà, de retruc, a les poblacions d'amfibis de la Vall. 

22 de juliol de 2019
Activitat divulgativa i formativa al Ter, Girona

El passat dissabte 20 de juliol a la tarda es va celebrar la quarta activitat formativa del projecte, aquesta vegada al Ter. Van assistir 10 persones entre petits i grans! Se'ls va explicar primer els objectius i les accions que s'estan duent a terme en el marc del projecte i la importància de conservar els peixos autòctons, en una delicada situació, i els hàbitats que els acullen. Llavors ens vàrem calçar les botes d'aigua i vàrem fer una descoberta del riu, tot trobant alguns exemplars d'espinós que encara resisteixen a alguns racons del Ter. Amb aquest tipus d'actuacions pretenem donar a conèixer les espècies aquàtiques amenaçades dels nostres rius per tal de poder protegir-les i afavorir als peixos i altra fauna aquàtica amenaçada en un futur.

19 de juliol de 2019
Enfondiment de gorgs amb voluntariat a la riera de Sant Miquel, Girona

El passat dijous 18 de juliol es va fer la primera actuació de millora a la llera de la Riera de Sant Miquel per tal d'enfondir dos petits gorgs i evitar el seu assecament total al pic de l'estiu. Va ser una jornada de voluntariat molt profitosa i es va poder fer gràcies a la gran col·laboració del grup Tramuntana de l'esplai Mowgli. Es van aconseguir retirar de la llera 2,74 tones de sediments! Amb accions d'aquest tipus esperem aconseguir la sensibilització del jovent envers els problemes de les rieres mediterrànies i els seus habitants, donar a conèixer les espècies aquàtiques amenaçades dels nostres rius i augmentar les possibilitats de supervivència de l'espinós a l'epoca més calorosa i seca de l'any. Molt bona feina, Tramuntana!