top of page

PROJECTE ESCANYAGATS

NOTICIES
15 de juliol de 2022
Acabem la darrera fase del Projecte Escanyagats

Tanquem la darrera fase del Projecte Escanyagats, que aquests últims mesos ha comptat amb el suport de Caixabank.

 

S’han aconseguit uns resultats excel·lents. S’han mostrejat 27 basses amb nucli d’espinós, i s’ha detectat reproducció en 22 d’aquests nuclis. A més, s’ha ampliat l’àrea de distribució de l’espinós a la conca del riu Llémena i de la Sèquia de Sils, zones amb presència històrica de l'espècie.

 

També hem mesurat paràmetres fisicoquímics de 16 basses i 6 rius, perquè ens ajudin a millorar la gestió de les basses en custòdia, i hem plantat vegetació aquàtica en 5 basses en custòdia amb ajuda de voluntariat, millorant-ne la seva qualitat ecològica. 

Finalment, s'ha elaborat una guia sobre les rieres mediterrànies, que esperem poder ensenyar-vos molt i molt aviat!

60480.jpg
20 d'octubre de 2020
Plantem arbres de ribera al Celrè

Diumenge dia 18 d'octubre de 2020 vam fer una plantada de verns i freixes a la vora del Celrè. Dies abans es va desbrossar una mica la zona per poder-hi accedir bé. Van assistir un total de 14 persones al llarg de tot el matí, els quals vàren venir per torns per evitar aglomeracions. En començar l'activitat es va explicar la importància dels boscos de ribera i el grau d'amenaça que pateixen. En ser uns hàbitats molt lligats als cursos fluvials, ja de per si ocuparien poca superfície. Si a això li sumem l'explotació d'aquests ambients fluvials per part de l'ésser humà al llarg de molts anys (per fer camins, conrear, plantar pollancres per extreure'n la fusta, etc...) i fins als nostres dies, es pot entendre perquè les vernedes i les freixenedes són hàbitats molt amenaçats a Catalunya. En total es van aconseguir plantar 6 verns i 6 freixes. Amb aquesta actuació es pretén augmentar la superfície d'aquests hàbitats amenaçats i crear consciència perquè entre totes poguem preservar els rius i rieres que ens envolten, i també la flora i fauna que hi viu a prop. 

Aquesta activitat ha estat possible gràcies al suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració amb l'Ajuntament de Quart.

 

Seguirem cuidant entre totes els boscos de ribera i anirem a regar i observar com evolucionen els arbres plantats.

19 d'octubre de 2020
Fem una formació en ciència ciutadana a la bassa de Can Rufí

Dissabte passat, dia 17 d'octubre de 2020, vam fer una activitat de formació i ciència ciutadana a la bassa de Can Rufí (Caldes de Malavella). Van assistir dues persones. Primer vam explicar les actuacions de millora fetes a la bassa al llarg dels darrers 3 anys. Llavors vam explicar característiques de l'espinós, un peix amenaçat que hem introduït a la bassa per tenir un estoc de reserva i evitar que s'extingeixi. Per últim, vam ensenyar als assistents a fer servir l'App "1000punts", que serveix per inventariar basses i mesurar el seu estat de conservació. Va ser una jornada molt agradable.

Aquesta activitat ha estat possible gràcies al suport del projecte Libera i la col·laboració de l'Ajuntament de Caldes de Malavella.

11 d'octubre de 2020
Enfondim un gorg al Celrè per crear refugis estivals per a l'espinós i altres espècies aquàtiques 

Els dies 8 i 9 d'octubre hem enfondit un gorg al riu Celrè, prop de Can Coral. De manera natural, amb el pas dels anys, aquest gorg s'ha anat reblint de sediments fins a cobrir-se quasibé totalment. De tota manera encara s'intuïa que anys enrere hi havia hagut un gorg profund en aquell mateix emplaçament. Vàrem agafar pics, pales i cabassos i ens vàrem posar mans a l'obra. En dos dies hem aconseguit retirar unes 3 tones de grava, creant un nou refugi estival d'uns 6 metres quadrats de superfície i mig metre de fondària. 

Aquesta activitat ha estat possible gràcies al suport del Departament de territori i Sostenibilitat de la generalitat de Catalunya i la col·laboració amb l'Ajuntament de Quart.

Continuarem fent actuacions de millora a les rieres mediterrànies amb l'objectiu de preservar espècies tant emblemàtiques com l'espinós i tots els seus acompanyants. 

10 d'octubre de 2020
Continuem amb el seguiment de nuclis d'espinós a basses en custòdia

El dia 8 d'octubre hem anat a la bassa de Can Rufí a retirar les nanses de peixos per fer el seguiment del nucli d'espinós creat al 2019 en aquesta massa d'aigua. Ens hem alegrat molt en veure que l'espècie continua a la bassa! A més, hem pogut corroborar que l'espècie s'hi ha reproduït!!! Sabem que els exemplars capturats han nascut a la bassa de Can Rufí perquè són més petits que els que vàrem alliberar. També cal dir que a les nanses han sortit una gran quantitat de larves de libèl·lula, que han depredat alguns exemplars d'espinós dins la nansa... Per altra banda, l'abundància de larves de libèl·lula demostra l'absència de peixos i la constant millora de l'estat de conservació del punt d'aigua recuperat. Aquesta actuació ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Andrena.

Continuarem fent-ne un seguiment per estudiar l'evolució del nucli d'espinós en aquesta bassa i a les altres basses en custòdia on hem alliberat espinós.